GiZ Logo

Ville Fleurie of Bloemendorp

border van bloemen

Wat is een Ville Fleurie

fleur de lis

Als u door Frankrijk rijdt, komt u regelmatig bij het bordje dat u een bebouwde kom binnenrijdt, de toevoeging "Ville Fleurie" tegen. Maar wat houdt dat bordje nu eigenlijk in?

De concurrentie van steden en dorpen in bloei is geworden tot een wedstrijd die voor het eerst werd geïntroduceerd in 1959 op initiatief van de Nationale Raad. Het doel van de organisatie was de ontwikkeling te bevorderen van stedelijke groene ruimtes. Deelname stond open voor alle landelijke gemeentes en was kosteloos.
In 1959 schreven 600 gemeentes zich in. Het aantal liep op tot 5.300 in 1972, meer dan 10.000 in 1993 en in 2005 meer dan 12.000.

Tourmont 3 2Waar het in Frankrijk een wedstrijd is, hebben wij dit op het programma gezet om Grolloo letterlijk in de bloemetjes te zetten. De gemeente Aa en Hunze heeft het jaar 2015 uitgeroepen als jaar van Toerisme en recreatie. In een dorp als Grolloo, dat in de zomermaanden vele malen meer inwoners kent dan in de winter, speelt het toerisme een belangrijke rol. Wat is er dan leuker om de kreet: „Zeg het met bloemen." in te zetten als verwelkoming van die toeristen? En wij zijn nu al benieuwd wat de inwoners zelf zullen zeggen na een jaar in de bloemen te hebben doorgebracht.

Ville Fleurie in Grolloo

Tijdens NL-Doet op 21 maart hebben we een start gemaakt met de productie van een veertig tal bloembakken. We hebben vier types en deze worden nog aangevult met aangeboden materiaal.

De officiële start zal plaatvinden op
zaterdag 16 mei 2015

Om 10:00 uur zal wethouder Henk Heijerman ons in de omgeving van de Vredesboom een handje gaan helpen.

U bent natuurlijk van harte welkom dit bij te wonen.

bloembak carrebloembak double octogone

Beste inwoners,

Vanaf 16 mei staat ons dorp in het teken van het project Ville Fleurie. Een Franse naam voor een stad in de bloemen. Vanaf 16 mei is Grolloo Bloemendorp.

Op 15 mei beginnen we met het plaatsen van de eerste bakken en wij hopen op 16 mei de meesten te hebben geplaatst. In de weken daarna zullen wij op een aantal locaties nog aanvullen i.o.m. met betrokken bedrijven of instellingen.

We hebben vier standaard bakken. Per bak ziet u hieronder de plaatsen waar een type bak wordt neergezet. In overleg met de gemeente Aa en Hunze zullen de bakken minimaal 60 cm uit de weg worden geplaatst.

Type bak Locatie ongeveer Locatie ongeveer

aanzicht carre

A - 10

Oostereind 12 (2x) Amerweg 45 (2x)
Rolderstraat 3 Elperweg 6
Zuiderstraat 19 Schoonloërstraat 31 (2x)
Amerweg 30  

aanzicht double octogone

B - 7

De Pol 2 Kruisboomlaan 10
Amerweg 20 Hoofdstraat 30
Amerweg 39 Lienstukken 15
Hoofdstraat 22 Voorstreek 5

aanzicht haute bordure

C - 12

Hofakkers 24 Amerweg 43
Hofakkers 12 Middenstreek 5
De Pol 4 Lienstukken 33
Hoofdstraat 3 Schoonloërstraat 20
Zuiderstraat 5 Hofakkers 19

aanzicht colonne carre

D - 7

Rolderstraat 2 Schoolstraat 2
Meerkampsweg 2 Kruisboomlaan 24
Amerweg 14 Schoonloërstraat 2
Zuiderstraat 19  

 

bloembak haute bordure foto

Wat kunt u doen?

Wij vragen aan onze inwoners de bloembakken in uw omgeving bij te houden. Water geven wanneer nodig en uitgebloeide bloemen wegnemen. Voor het algehele onderhoud zoeken wij nog vrijwilligers. Wilt u meehelpen? Meldt u zich dan aan. Dat kan via onderstaand adres of kom eens bij ons aan tijdens een activiteit.