logo vvv rwbHerfstwandeltochten

20 oktober 2019

Het is oktober en dus tijd voor de Vereniging voor Volksvermaken te Grolloo om met de Herfstwandeltochten te komen. Er zijn twee verschillende routes beschikbaar.

 

Op deze pagina:

 

 

De routes van 2019

Hier komen de routes van 2019 te staan. Hieronder leest u nu nog de routes van 2018. Wij zullen zsm die van 2019 publiceren.

Veen 8,8 km

Start tussen 11:00 en 14:00 uur

De kortste route is die van 8,8 kilometer en laat de fraaie omgeving van het dorp zien. Een stukje cultuur en natuur naast de deur. 

Halken  14,4 km

Start tussen 11:00 en 13:00 uur

De route van 14,4 kilometer brengt de wandelaar langs en door de staatsbossen, over hei, langs vennen en door het stroomdal. Zie bij de bezienswaardigheden. De wandelaar kan in ieder geval zien waarom de omgeving van Grolloo een wandelgebied bij uitstek is.

Kamp  18,2 km

Start tussen 11:00 en 12:00 uur

De route van 18,2 kilometer is gelijk aan die van 14,4 km, maar brengt de wandelaar rond het voormalig kamp Westerbork. Wanneer je hier en daar even een uitstapje maakt, kun je de aangegeven bezienswaardigheden even bekijken. Wanneer je alles wilt zien, stellen we voor dat u een bezoek brengt aan het Herinneringcentrum.

 

Bezienswaardigheden Routes

Er is veel meer te zien wanneer je de cultuurhistorie van het gebied kent. We zouden een heel boekje vol kunnen schrijven. Enkele duidelijk zichtbare zaken willen we hier noemen.

1 Amerdiepje (Stroomdal Drentse Aa)
Ten zuiden van Grolloo en in het dorp Grolloo ontspringt een van de vele stroompjes die samen de Drentse Aa vormen. Het diepje (beekje) is tijdens de ruilverkaveling gekanaliseerd.

2 Houten veenbrug
Op korte afstand van de route kunt u het veen doorkruisen over een lange houten brug. (Voormalige wegverbinding Grolloo-Elp)

3 Tjasker
Naast de veenbrug is een replica van een Tjaskermolen te zien. Molens als deze zorgden voor de afvoer van het water, zodat veen kon worden gestoken. De venen hebben namen van boeren die destijds daar het recht hadden turf te steken.

4 Through the window of my eyes
Een steen met inscriptie is geplaatst op een locatie aan het Grolloërveen, waar Harry Muskee het nummer met deze titel heeft geschreven.

5 Halkenbroeken (14 en 18km)
Voormalig weidegebied van Grolloo dat nu is teruggegeven aan de natuur. Er is een vogelkijkwand geplaatst en er zijn rond het gebied informatieborden te vinden.

6 Tijdsruiter (14 en 18km)
Vergankelijk kunstwerk, gemaakt door de in Grolloo geboren troubadour Egbert Meijers. Een bordje met verklarende tekst legt het doel van dit werk uit.

7 Dove Wander (14 en 18km)
Markesteen, een steen op de scheiding van de marken Westerbork, Zwiggelte, Amen en Grolloo, genoemd naar een dove scheper.

8 Uitkijktoren Halkenbroek Oelmers
Bij het gereedkomen van het natuurgebied Halkenbroek-Oelmers heeft men een uitkijktoren geplaatst met het doel de ontwikkelingen in dit gebied van bovenaf te kunnen bekijken. Het is even klimmen, maar echt de moeite waard.

9 Voormalig kamp Westerbork (18km)
De route loopt langs het kamp, maar een kort uitstapje is de moeite waard. Het Herinneringscentrum ligt verder op. Informatieborden zijn ruim aanwezig.

10 Verzetsmonument (18km)
(Op ong. 100m van de route) Om deze verzetsstrijders te gedenken, die op 20 september 1943 nabij Assen werden gefusilleerd en hier gecremeerd, werd een grafteken opgericht met daarop de namen van de mannen die in het graf rusten.

11 Waterzuiveringsinstallatie Kamp Westerbork (18km)
Het waterzuiveringssysteem werd gebouwd in 1944. Het oude systeem werkte niet meer, er woonden te veel mensen in het kamp. Het nieuwe systeem zorgde voor het enige stromende water in de regio.

 

Informatie voor alle routes

Alle routes starten vanuit Het Markehuis, De Pol 4 te Grolloo. 


Enkele instructies / aanwijzingen

  • Gebruik de kaart naast de routebeschrijving. Op momenten van twijfel kan de kaart uitkomst bieden. 
  • In het bos maken we gebruik van de perceelnummers, wanneer deze aanwezig zijn. Daar waar in de routeomschrijving wordt gesproken van een kruising, bedoelen we een kruising van wegen tussen bospercelen. Tenzij vermeld negeren we dus ruiterpaden, bosbouwpaden e.d. In elk geval zijn de genoemde perceelnummers (BP) leidend.
  • De routes gaan over zandpaden met mogelijk natte delen, dus goede schoenen dragen is aan te bevelen.
  • Wij hebben de starttijden zodanig gekozen dat iedereen op tijd weer binnen kan zijn. Er is soep bij terugkomst.
  • U kunt zich afmelden tot uiterlijk 16:45 uur. Afmelden is verplicht!

Het concept van de herfstwandelroutes

We maken routes van verschillende afstanden, zodat vrijwel iedereen mee kan doen.

Kort

Een kortere route over goed begaanbare wegen. Dit laatste maakt het ook mogelijk om wandelwagens mee te nemen. U verlaat het dorp en kunt genieten van de nabije omgeving. Rond Grolloo zijn nog goed de essen - noordes en zuides - te onderscheiden, afgeschermd tegen het - vroegere - stuifzand van de toenmalige woeste gronden. Grolloo ligt op de Rolderrug een leemrug die afwatert, aan de ene zijde naar de Drentsche Aa en aan de andere zijde naar de Hunze. Kortom, genoeg te ontdekken en zelfs inwoners van ons dorp komen nog steeds verrassende elementen tegen.

Langer

De langere route(s) brengen u natuurlijk iets verder van het dorp en laten u de schitterende omgeving zien. Deze routes zijn zoveel mogelijk over zandpaden of graspaden, welke veelal goed begaanbaar zijn. Goed schoeisel is een vereiste, zeker wanneer het een periode nat is geweest. Veel informatie over wandelingen vanuit Grolloo is te vinden op de website https://www.actiefgrolloo.nl.

Route-informatie

De wandelaar krijgt een routeboekje, voorzien van een kaart en een nauwkeurige beschrijving. Het vertrek is vanuit Het Markehuis aan De Pol te Grolloo en er zijn voor de verschillende routes afwijkende starttijden. Bij terugkomst staat een heerlijke kop soep en stokbrood te wandelaar op te wachten.

De kosten

Deelnemers betalen € 4,00 p.p. (kinderen t/m 12 jaar gratis)

Men start met een uitgebreide routebeschrijving en eindigt met een kop soep.

Aanmelding

In verband met de catering is opgave tochten gewenst en graag vóór 18 oktober 2019 18:00 uur via het opgaveformulier.

Vergeten aan te melden? Kom dan gewoon op tijd naar Het Markehuis.

Wij zijn vanaf 10:30 uur aanwezig.

Mocht u meer informatie wensen, neem dan gerust contact met ons op.