GiZ Logo

Gastles op De Drift

 

20150416 Gastles De Drift 001

16 april 2015

Sinds het jaar 2000 staan we in Grolloo stil bij de herdenking op 4 en de bevrijding op 5 mei. Dit doen we eens in de vijf jaar. Nu, in het jaar 2015, hebben we als thema de hongerwinter gekozen. Dit naar aanleiding van het verhaal van Arie Notmeijer. Hij verbleef als 10–jarig jongetje, samen met zijn broer Herman, in Grolloo.

Via de website www.oldgrol.nl kwam Arie in contact met Bertus Reinders. Arie wilde zijn levensverhaal schrijven en een deel van dat verhaal heeft zich in Grolloo afgespeeld. Op bepaalde punten liet zijn geheugen hem een beetje in de steek en hier heeft Bertus hem kunnen helpen. Uiteindelijk heeft hij het deel van zijn verhaal dat te maken had met hun verblijf in Grolloo, opgestuurd en Bertus heeft dit toegevoegd aan de website.

Het laatste contact met Arie is van 14 december 2013. In april 2014 heeft Arie nog iets op Facebook gezet. Helaas heeft Arie niet gereageerd op mails of reactie via Facebook. Aangezien andere adresgegevens ontbreken is het Bertus niet gelukt Arie uit te nodigen voor 4 en 5 mei. Tevens lag het in de bedoeling Arie iets te laten vertellen op de basisschool, maar dat kon dus ook niet doorgaan.

20150416 Gastles De Drift 004In een gesprek met Niels Koster, directeur van basisschool De Drift, heeft Bertus aangeboden zelf het verhaal van Arie te komen vertellen. Dit werd enthousiast ontvangen. En zo stond op 16 april Bertus voor de klas. De groepen 7 en 8 van juf Anita hebben gedurende een uur aandachtig geluisterd. Vragen werden er over en weer gesteld. Sommige delen van het verhaal maakten merkbaar indruk. Stel je voor, je bent van de zelfde leeftijd en bent zo maar 18 maanden van huis. Tijdens de presentatie werden beelden getoond van het Grolloo van toen, van de gaarkeukens, het vervoer van de kinderen per vrachtschip en andere zaken die te maken hadden met het verhaal. De tijd vloog om en het was zo maar middagpauze. De kinderen waren heel betrokken en Bertus zou nog meer kunnen vertellen. Ze hadden nog wel een uur door kunnen gaan, maar dat wordt bewaard voor een volgende keer.

De presentatie – met als titel Aardappel - is opgeslagen. Via onderstaande link is een film te zien van ongeveer 7 minuten, welke handelt over de verscheping van kinderen uit het westen naar andere delen van het land. Het geeft een goed beeld van hetgeen Arie ons heeft geschreven.
https://vimeo.com/117592889

De communicatie met Arie en zijn verhaal zijn te lezen op http://www.oldgrol.nl/geschiedenisboek/rond-de-oorlog/verblijf-in-de-oorlog

Op de school wordt veel aandacht besteed aan 4 en 5 mei. Kinderen worden betrokken bij het gebeuren. Ze maken gedichten of een lied en zij zullen deze deels ook gaan voordragen op 4 mei bij de Vredesboom. De basisschoolkinderen worden uitgenodigd een witte roos te leggen. Op 5 mei is er een playbackwedstrijd en daarna een bijeenkomst waarbij lopers het vredesvuur uit Wageningen naar Grolloo brengen en witte duiven worden vrijgelaten. De gedichten en de bloemen blijven dan als stille getuigen achter bij de boom.

Note van Bertus:

  • Vraag de kinderen eens naar de reden waarom Arie en Herman vlak bij een woonboot visten.
  • Of wanneer het vissen heel gemakkelijk ging.
  • Hoe was het lopen op klompen voor Arie?
  • En wat was er zo vreemd aan de school in Grolloo?
  • Of ze weten met hoeveel O's Grolloo wordt geschreven?
  • En misschien wel het meest belangrijke: Waarom noemde Bertus de presentatie: "Aardappel"?

 

  • Het was erg leuk om te doen of eh... het was vet gaaf en cool.
  • Geschiedenisles kan ook erg leuk zijn.
  • Alle kinderen, heel erg bedankt. Fijn dat jullie zo goed hebben meegedaan!
  • En natuurlijk dank aan juf Anita en Niels. Ook als voorzitter van Volksvermaken, leuk dat we zo samenwerken!

 

Klik hier voor het verslag van de Herdenking!

Klik hier voor het verslag van de Playbackshow!

Klik hier voor het verslag van Denken aasn vrede!