GiZ Logo

4 mei 2015 Herdenken

 

Samen bij de Vredesboom

Sinds het jaar 2000 staan we in Grolloo stil bij vrijheid en vrede. Eens in de vijf jaar organiseert Grolloo is Zo! een samenzijn, een ingetogen bijeenkomst voor - met name - de inwoners van Papenvoort, Vredenheim, Schoonloo en Grolloo. Samen bij de Vrijheids- of vredesboom. Samen spreken en samen zwijgen.

De herdenking op 4 mei

Een serene rust heerst bij de Vredesboom. Het is even voor half acht ’s avonds. Je hoort de vogels en het zachte praten van de eerste belangstellenden. Op de Meerkampsweg hebben kinderen en ouders zich opgesteld. Allemaal voorzien van een witte roos. De trommelslager geeft een roffel op zijn omfloerste  trom ten teken dat de stoet zich in beweging zet in de richting van de Vredesboom. Kinderen van de basisschool zijn, ondanks de meivakantie, gelukkig in grote getale aanwezig. Een honderd mensen voegen zich op deze wijze bij de al aanwezigen bij de boom.


Vriendenkring en Crescendo hebben zich achter de boom opgesteld. Beide brengen een nummer ten gehore en verder is het nog steeds stil. Voorganger Gerhard ter Beek kondigt enkele kinderen van de basisschool aan, welke een zelf geschreven gedicht gaan voordragen. Een van hen zingt een lied. De indrukwekkende tekst en de wijze waarop het gebracht wordt, maken dat de rillingen over je rug lopen.

 

Een blik op de klok geeft aan dat de toespraak van Wethouder Dijkstra precies past. Tot de klok van acht spreekt hij woorden over toen, waarbij hij wijst op de wereld van nu. Vrede is in delen van onze wereld soms nog ver te zoeken.


En dan is het stil…….

Twee minuten lang alleen de vogels en daarna de Last Post. Knap gespeeld door Pieter. Respect. Hierna wordt geluisterd naar Vriendenkring en Crescendo. Het Wilhelmus klinkt. Het maakt indruk, je merkt het. Een laatste gedicht wordt voorgedragen.

Namens de gemeente Aa en Hunze legt wethouder Harry Dijkstra een bloemstuk. Voorzitter Bertus Reinders van Volksvermaken, namens de organiserende vereniging en de werkgroep 4 en 5 mei en voorzitter Hilbert Stel, namens Dorpsbelangen als vertegenwoordiging van de inwoners van Grolloo en Omstreken, leggen ook een bloemstuk. Daarna is het de beurt aan de kinderen die iets hebben voorgedragen, de overige kinderen en daarna alle aanwezigen.

 

Veel waardering is er. Voor alles en iedereen die heeft meegewerkt. Voor de zang en de muziek, iedereen die iets heeft voorgedragen, voor de organisatoren. Een dikke pluim voor de werkgroep 4 en 5 mei.

Foto's van deze bijzondere avond zijn hier te zien.

Klik hier voor het verslag van de Playbackshow!

Klik hier voor het verslag van Denken aan vrede!

Klik hier voor het verslag van de Gastles op de basisschool!