GiZ Logo

4 mei 2015 Denken aan vrede

 

Vredesduiven en -vuur

Het laatste deel van de 4 en 5 mei activiteiten vond plaats bij de Vredesboom. Het brengen van het Vredesvuur door de loopgroep van SGO vanuit Wageningen naar Grolloo werd gecombineerd met het vijfjaarlijkse samenzijn, waarbij het denken aan vrede onder de aandacht wordt gebracht.

Om kwart voor vier ging het vanaf de Playbackshow richting Vredesboom. Daar werd men opgewacht door speakers Carl en Jan. Het wachten was op de loopgroep, voor deze gelegenheid aangevuld met enkele asielzoekers. Rond deze tijd was het weer nog slecht, maar gelukkig knapte dat voor aankomst van de lopers op.

De loopgroep kwam vanaf de Zuiderstraat de Hoofdstraat in. Onder hen ook wethouder Harry Dijkstra met in zijn handen de meegebrachte fakkel. Er werd nog een rondje gelopen en bij de tweede aankomst werd een spandoek meegebracht met de tekst: "Wij lopen voor wereldvrede".

Burgemeester Eric van Oosterhout hield een korte toespraak, waarin hij wees op het feit dat vrede geen vanzelfsprekendheid is. Hij vroeg de fakkel over te dragen aan twee kinderen, Björn Struik en Malah Mahmood. Aan hen de eer om het Vredesvuur aan te steken.

Kinderen van groep 7 en 8 van De Drift hadden 70 kleine duifjes gemaakt. Een deel daarvan is 's morgens door de werkgroep aan de daarvoor bestemde linten aan de Vredesboom gehangen. De laatste duifjes werden door Nienke Wobbes en Ilse Heling, onder begeleiding van Janny Lesschen, bevestigd. Op de basisschool is veel aandacht besteed aan 4 en 5 mei en de betrokkenheid van de kinderen is groot. Dit zien we gelukkig terug bij alle onderdelen van de activiteiten rond deze dagen.

Dan stapt Istahil Abdulahi op het podium. Zij komt uit Somalië en verteld haar verhaal. Zij doet dit op een zeer indringende en overtuigende wijze. De emoties zijn hier en daar van de gezichten af te lezen. Haar betoog laat een indruk achter waar menigeen nog wel even aan zal terugdenken.

Ter afsluiting van deze bijeenkomst staat het loslaten van de duiven op het programma. Een onderdeel waar de meeste kinderen op hebben gewacht. Vier kinderen van de basisschool mogen de duiven loslaten, maar voordat het zover is, mag ieder kind die dat wil de duiven even aaien. Een heel speciaal moment, gevolgd door iets wat zo eenvoudig, maar toch zo betekenisvol is. De duiven krijgen de vrijheid. Hoe mooi zou het zijn wanneer we dit heel veel mensen op deze aarde konden bieden.

Foto's van deze bijzondere middag zijn hier te zien.

 

Klik hier voor het verslag van de Herdenking!

Klik hier voor het verslag van de Playbackshow!

Klik hier voor het verslag van de Gastles op de basisschool!