GiZ Logo

4- en 5 mei 2015

 

Samen bij de Vredesboom

Sinds het jaar 2000 staan we in Grolloo stil bij vrijheid en vrede. Eens in de vijf jaar organiseert Grolloo is Zo! een samenzijn, een ingetogen bijeenkomst voor - met name - de inwoners van Papenvoort, Vredenheim, Schoonloo en Grolloo. Samen bij de Vrijheids- of vredesboom. Samen spreken en samen zwijgen.

Het programma voor 4 mei

4en5mei

Het programma start om 19:30 uur bij de Vredesboom (tegenover CR Gerrie). Medewerking wordt o.a. verleend door Vriendenkring, Crescendo en basisschool De Drift. Gerhard ter Beek zal het programma begeleiden. Wethouder Harry Dijkstra zal namens de gemeente Aa en Hunze kort het woord voeren.

De schoolkinderen verzamelen zich om 19:15 uur op de Meerkampsweg. De overige belangstellenden mogen zelf weten of zij bij de Vredesboom komen of dat zij zich willen aansluiten bij de stille stoet aan de Meerkampsweg.

De kinderen krijgen een roos. Iets na half acht begint de trommelslager te spelen en vertrekt de stille stoet van de Meerkampsweg naar de Vredesboom.
Als iedereen bij de Vredesboom aanwezig is stopt de trommelslager met trommelen. Een aantal schoolkinderen lezen, speciaal voor dit moment, zelfgemaakte teksten voor. Een trompetter kondigt de twee minuten stilte aan. 'The last post'. 

Na de twee minuten stilte zingen we het Wilhelmus. Tot slot worden bloemen gelegd en hiermee komt deze plechtigheid ten einde.

Wij staan dit jaar stil bij het verhaal van de heer Arie Notmeijer aanwezig kan zijn. Hij verbleef in Grolloo tijdens de hongerwinter 1944-1945 en heeft kortgeleden zijn levensverhaal op papier gezet. De delen over zijn verblijf kunt u lezen onder „Verblijf in de oorlog" op oldgrol.nl.

Het programma voor 5 mei

playbackshow grollooSchoolkinderen van basisschool De Drift zijn druk aan het oefenen. Maar liefst 12 acts worden voor het voetlicht gebracht. Dat belooft dus een echt spektakel te worden. Natuurlijk bent u allen van harte welkom dit unieke gebeuren bij te wonen. Vier de vrede samen met onze artiesten! Gratis entree. Een deskundige jury zal per leeftijdscategorie een winnaar bekend maken.

Na de prijsuitreiking van de Playbackshow gaan we met elkaar naar de Vredesboom. Om 15:45 uur treft u daar de speakers aan ten behoeve van de loopgroep. De loopgroep komt met het Vredesvuur vanuit Wageningen aangelopen.

Burgemeester Eric van Oosterhout zal een toespraak houden, waarna het vredesvuur door twee kinderen zal worden ontstoken.

Basisschoolkinderen hangen vervolgens hun werkstukjes aan de Vredesboom. Als thema heeft dit keer het verhaal "Verblijf in de oorlog" van Arie Notmeijer gediend. Arie verbleef gedurende de hongerwinter als 10-jarig jongetje uit Amsterdam 18 maanden in Grolloo.

Hierna is het woord aan Istahil Abdulahi. Zij komt uit Somalië en zal haar verhaal vertellen.

 

duif

Als slot van het programma worden enkele witte duiven vrijgelaten, wederom door schoolkinderen.

Namens alle betrokken verenigingen en personen nodigen wij u van harte uit de activiteiten rond 4 en 5 mei bij te wonen.

(Kleine wijzigingen in het programma voorbehouden)

Werkgroep 4 en 5 mei

 

5mei duiven

Voor opgave aan deze playbackshow worden op de basisschool deelname formulieren uitgereikt.  Tevens zal via het sportblad en de Boerhoorn informatie worden verstrekt. (JE KAN JE NIET MEER OPGEVEN.)

Meld je nu aan via het opgaveformulier op de website!